Hasznos

- Elkészítettük Kecskemét kerékpáros térképét, le is töltheted magadnak.
- Legyünk partnerek, működjünk együtt! A közlekedés nem harc. A közlekedők akár gyalogosan, kerékpárral, akár más járművet használva közlekednek, egymás partnerei. Közös érdekük és feladatuk, hogy egymást kölcsönösen segítsék, egymás közlekedését ne veszélyeztessék, indokolatlanul ne akadályozzák vagy nehezítsék.
- Fontos és hasznos, hogy egyre többen kerékpárral közlekednek. Azért, mert a közlekedők így jobban figyelnek a kerékpárral közlekedőkre, ezáltal csökken a súlyos kerékpáros balesetek száma. Az utóbbi 4 évben Budapesten megduplázódott a hétköznapi kerékpáros forgalom, azonban a súlyos kerékpáros balesetek száma nem nőtt.
- Ne feledd, a kerékpár is jármű! A kerékpár vezetője a közlekedés egyenrangú résztvevője. Jogait és kötelezettségeit a KRESZ szabályozza.
- Védd a sérülékeny közlekedőket! Minden közlekedőnek a sérülékenyebb partner védelmének elvét kell követnie. Az autóval közlekedőnek fokozottan óvnia kell a nála sérülékenyebb kerékpárost és gyalogost. A kerékpárral közlekedőnek, pedig a nála sérülékenyebb gyalogosokra kell fokozottan odafigyelnie.
- A járda a gyalogosoké! A kerékpárral közlekedő csak vendég a járdán, ott a gyalogosan közlekedőket nem veszélyeztetve közlekedhet, de csak akkor, ha más biztonságosabb lehetőség nem biztosított az adott útszakaszon.
- Egyirányú utcákban szabályosan közlekedj! A kerékpáros csak a behajtást engedélyező táblával jelölt egyirányú utcába hajthat be a menetiránnyal ellenkező irányba. Ezekben az utcákban azonban minden közlekedőnek fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekednie!
- Látszódj, hogy lássanak! A lámpa nem divat és nem is ciki. A lámpák, fényvisszaverők, prizmák és a fényvisszaverő felületekkel ellátott ruházat a kerékpárral közlekedők biztonságát szolgálják. A többi közlekedő jobban látja és hamarabb észreveszi a kerékpárral közlekedőt, ami az együtt közlekedés biztonságát növeli.
- Tájékozódj! Ha bizonytalan vagy a kerékpározással kapcsolatos kérdésekben a Magyar Kerékpárosklub weboldalán és letölthető tájékoztató kiadványaiból (http://kerekparosklub.hu/kisokos), valamint az ORFK-OBB honlapjain ( http://baleset-megelozes.eu és a http://kreszvaltozas.hu ) tájékozódhatsz.

Hasznos linkek
- Magyar Kerékpárosklub Kerékpáros Kisokos
- A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok
- Hogyan ne üttessük el magunkat egy autóval?
- Hogyan lakatoljuk le kerékpárunkat? 1, 2
- Kerékpáros balesetek
- GYIK kerékpáros balesetekhez

CsatolmányMéret
Kép ikon Legyen lámpád! Világos?346.95 KB