SZÉP Kihívás kerékpáros teljesítménytúra - beszámoló

A Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete 2015. április 19-én rendezte meg első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal a SZÉP Kihívás kerékpáros teljesítménytúrát. A 214 kilométeres össztáv önmagában hatalmas feladatnak ígérkezett, hiszen egy napba, annak nappali részébe, 12 órába belezsúfolni egy ilyen tekerést már nagyon komoly sportértékkel bír, és egészen más gondolkodásmódot, kiváló fizikális kondíciót követel meg az embertől, mint hagyományos, beszélgetős-barátságos kerékpártúráink.
Kifejezett ars poetica, filozófia volt a részünkről, hogy az egynapos Balaton-kerülések mintegy előfutamaként építsük fel ezt a napot, hiszen nálunk emiatt különös szimbolikája, pluszjelentése van az egyébként is lélektani határnak tartott 200-as számnak. Teljesítményorientált kerékpározás esetében egyfajta nagykorúsítást jelent, amikor először érintjük ezt a vonalat, és aztán néhányan persze mennek tovább egészen az ultratávozás kemény és könyörtelen világáig, miközben épp elég fájdalmat és szenvedést jelent már a 200-as határsértés elkövetése is. A Balaton megkerülése közben érkező holtpontok túlélése lényeges kérdés, hiszen a feladás együtt jár azzal, hogy a rajthelyre visszamenni csak körülményesen tudunk, a SZÉP Kihívás ezzel szemben megértőbb a végkimerüléssel, hiszen Kecskemét városát körberajzolva gyakorlatilag mindenhol 20-30 kilométeres hatókörön belül tudhatjuk magunkat a túraközponthoz, vagyis a start/célhoz képest.
Ettől függetlenül a végcél persze mindenképpen a teljesítés, hogy elszámoljunk kétszázig, illetve egy kicsit még annál is tovább, kétszáztizennégyig. Négy ellenőrzőpont, nagyjából 50 kilométerenként, 24-25-ös átlagsebességgel számolva ez két órahosszánkénti monotóniamegtörést jelent. Ágasegyháza, majd Kiskunfélegyháza frissítőpont is, Szentkirály szintén némi frissítéssel, és végül Lajosmizse már inkább csak a lélek acélozásáért, hogy az utolsó húszas is elteljen valahogy. A túraközpontban aztán már minden földi jó, és az érzés, a fáradtság felett táncoló öröm, a teljesítés elégedettsége.

A túraközpont a Kápolna-rét mellett volt felállítva, ehhez mind a KEFAG Zrt. Kecskeméti Arborétum, mind a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hozzájárulását köszönjük. Sok tekintetben ideális starthely, végül elfértünk mindannyian, pedig nem voltunk kevesen. Hajnali 6 körül még csípős mínuszokban kezdtük meg a sátor összepakolását, a regisztrációhoz szükséges hely kialakítását, és ez a hideg reggel magában hordozta azt a veszélyt is, hogy a várt nagylétszámú mezőny helyett majd csak nagyon kevesen jelennek meg a startvonalnál.
Előnevezéses rendszerben gondolkodtunk, így a nevezés lezárulta után 151 hivatalos résztvevővel számolhattunk. Ez az előzetes várakozásainkat messzemenőkig felülmúlta, hiszen első alkalommal maximum 70-80 fős létszámra becsültük a SZÉP Kihívás népszerűségét. Hogy valahol nagyon eltaláltuk a teljesítményorientált kerékpárosok szája ízét, így már napokkal előtte tudható volt, ez ugyanakkor a felelősségérzetet is megnövelte bennünk. Végül az ígérkező rossz idő következtében néhányan visszaléptek a megmérettetéstől, de így is tekintélyes létszámmal, 119 fővel rajtolt el reggel 8-kor az első SZÉP Kihívás.
Nem is akármilyen körülmények közepette: a tömegrajtra felvezető és záró rendőrautót kaptunk segítségül, és aztán később, az 52-es számú főúton történő átkelésnél is vigyáztak az addigra már csoportokra bomlott bringásainkra. Itt is köszönjük a segítségüket, a rugalmasságukat, és a kértnél is nagyobb támogatásukat. A ladánybenei út felüljárója jelentette az éles rajtot, innentől mindenki a teljesítménytúrák általános szellemiségének megfelelően saját tempójában, saját erejének beosztásával, egyénileg teljesíthette a kiírt távot. Az időjárás szerencsére majdhogynem ideális lett végül, 15-16 fok, olykor-olykor napsütéssel megsimogatva, eső nélkül, mérsékelt széllel. Az óramutató járásával ellentétesen megtett kör (Kecskemét - Kerekegyháza - Izsák - Jakabszállás - Kiskunfélegyháza - Lakitelek - Kocsér - Nagykőrös - Lajosmizse - Kecskemét) első teljesítői, a Kecskeméti Első Sor országúti kerékpárosai délután fél négy körül kezdtek visszaszállingózni a túraközpontba, és innentől kezdve folyamatosan jöttek a beérkezőink, végül 96-an tekerték végig a teljes távot, közülük 85-en, többek között a szervezői mezőnyünk is a 12 órás szintidőn belül. De a kicsúszók hátránya sem volt számottevő, este fél 9-kor már mindenki célba érkezett:
http://kerekparosklub.kecskemeten.hu/hir/szep-kihivas-kerekparos-teljesi...

Nemcsak névadó szponzor, de egy baráti társaságnak évről-évre egynapos Balaton-kerülést szervező, és aztán ebből kiindulva a SZÉP Kihívásnak ötletgazdája is a SZÉP Kerékpár Szaküzlet és Szerviz. Felajánlásuk révén díjazhattuk a legfiatalabb, és legidősebb résztvevőnket, Pekár Ferencet, illetve Lantos Istvánt. Külön is említésre méltó Császár Attila teljesítménye, aki mozgássérült sportolóként tekerte le ezt az embert próbáló távot, neki szintén ugyanez az ajándékcsomag dukált.
A frissítőpontok ellátásához a Cseh Pékség kemencéi szolgáltatták a muníciót, illetve az Univer Coop Zrt. felajánlásával müzlivel és csokival kedveskedhettünk a résztvevőinknek. A szervezésből is komolyan kivették a részüket, mellette pedig a folyadékutánpótlásról is a VT Veres Kft. gondoskodott, az ő támogatásuk révén a Kecskeméti Szatyor Egyesülettől beszerzett Csepeli-féle natúr almalé csillapította a szomjúságot.

A megyei napilapban, a Petőfi Népében megjelent híradás mellett on-line cikk is található rólunk:
http://keol.hu/kecskemet/214-kilometer-mozgasserult-sportolo-is-korbebri...

Fotógaléria az eseményről:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1135924623101361.1073741870.16...

Közvéleménykutatás nélkül is tudható, "kedvenc szakasznak" a Kocsér-Nagykőrös-Lajosmizse rázató bizonyult, ráadásul itt a szél sem a kedvező irányból, és nem is csak lengedezett. 150 kilométert megtekerve persze már bármi is jön szembe, nem fog ízleni, és ezt garantálni tudjuk jövőre is:) Mert természetesen a SZÉP Kihívás megrendezésének szeretnénk legközelebb is nekiugrani, ha már első alkalommal ilyen sokan, és ilyen messzi helyekről is (Keszthely, Hódmezővásárhely, Balassagyarmat, Szolnok, Szeged, Budapest, stb.) tiszteletüket tették. Mindenkinek köszönjük, és Mindenkinek gratulálunk, igazi kemény küzdelemben győztetek, léptetek át önmagatok határain.

Írás tipus: