Zsilip-túra

A Magyar Kerékpáros klub Kecskeméti Területi Szervezete szeptember 9-án kerékpáros kirándulást szervez.

Úticélunk: Tass, Tassi-zsilip, illetve Kunadacs, Kunadacsi Horgászcentrum
A túra időpontja: 2018. szeptember 9. (vasárnap)
A túra vezetője: Zsolnai Ferenc (70 639 17 23) és Hársch Ferenc (70 339 70 41)
A túra útvonala: Kecskemét - Hetényegyháza - Kerekegyháza - Kunadacs - Kunszentmiklós - Tass - Kunszentmiklós - Kunadacs - Kerekegyháza - Hetényegyháza - Kecskemét
illetve
Kecskemét - Hetényegyháza - Kerekegyháza - Kunadacs - Szabadszállás - Kerekegyháza - Hetényegyháza - Kecskemét
A túra távja: 140 km, illetve 88 km
Tervezett indulás: 2018. 09. 09. 08:00, Kecskemét - Kossuth tér (nullkilométerkő)
(Gyülekező: 07:40)
Tervezett visszaérkezés: 2018. 09. 09.,20:00, Kecskemét - Kossuth tér
A túra nyílt, ingyenes, bárki számára teljesíthető.

A túra részletes leírása:
Nyár végére időzítettük idei egyik legnagyobb falatunkat, hiszen a Duna-Tisza köze nyugati oldala Kecskeméttől sokkal messzebb fekszik, mintha a másik irányba indulnánk el. De azoknak sem kell megijedni, akik nem akarnak ekkora távot megtekerni, hiszen Kunadacstól Szabadszálláson keresztül vezetünk egy rövidebb, nyugodtabb programot is.
A Tassi-zsilip története még az 1838-as nagy pesti árvízig nyúlik vissza, az utána következő folyamszabályozási munkák során az 1870-es években a Duna ráckevei ágát Pestszenterzsébet magasságában teljesen lezárták. Azonban a későbbi árvizek a Duna-ágat alulról továbbra is elöntötték, így már 1910-ben megkezdték a mai, hivatalos nevén Kvassay-zsilip építését. Az alsó torkolati műtárgyak, így a hajózsilip, a vízerőmű és vízleeresztő zsilip építése 1926–1928 között folyt, ezzel vált a komplexum teljessé. Viszont az 1956. március 10-én pusztító dunai jeges árvíz mélyen alámosta a vízerőmű és leeresztő zsilip alapjait, emiatt a műtárgy jelentősen megdőlt, ezért a használhatatlanná vált elemeket elbontották, és a hajózsilipet alakították át a vízleeresztés funkciójának betöltésére is. Az utóbbi két évtizedben jelentős felújítások zajlottak, amelyre nagy szükség is volt, hiszen például a 2013. júniusi árvíz során ebben az állapotában is félő volt, hogy helyrehozhatatlanuk megsérül, esetleg elmozdul, ugyanis akkora vízhullám terhelést előtte még sohasem szenvedett. Ugyanakkor a hozzávetőlegesen 90 esztendeje épült meglévő Tassi nagyműtárgy meglehetősen kedvezőtlen altalajra és a mai kor előírásai szerint nem megfelelő kialakítással és minőségben épült, ezért a Tassi hajózsilip jelenlegi vízleeresztési feladatát a közeljövőben egy új vízleeresztő műtárgy fogja átvenni. A Tassi nagyműtárgy szerves része a Budapest-Baja árvízi öblözet fővédvonalának, tehát rendkívüli stratégiai jelentősége van annak, hogy a létesítmény a nagyvizes időszakban is biztonsággal betöltse ezt a szerepét.
Mivel nem csupán zsilip, hanem egyben gyalogos-kerékpáros híd is, a Kecskeméti Kerékpárosklub pályafutása során először teszi be a lábát, jobban mondva a kerekeit a Csepel-szigetre. Este 8 órai hazaérkezéssel számolunk, a kunadacsi rövidített verziót teljesítők kicsit hamarabb, délután 5 óra körül már Kecskeméten lehetnek.

 
 
Felszerelés: Időszaknak megfelelő, kora őszi kerékpáros ruházat.
Esővédő. Hideg élelem és sok víz.
Jó műszaki állapotú kerékpár, előírás szerinti tartozékokkal (+tartalék belső).
Fejvédő ajánlott.
Első-hátsó lámpa, illetve láthatósági mellény kötelező!

Tekerj velünk, és nyerj egy kerékpárt!:
Aki a túrasorozat túráiból legalább négyet igazoltan teljesít, részt vesz nyilvános sorsolásunkon, ahol a VT Veres Kft. BAM! (Bringázz a munkába!) csapata jóvoltából főnyereményünk egy kerékpár. De ezen kívül is még sok értékes nyereménnyel gazdagodhatnak rendszeres túrázóink, hiszen támogat minket a Szép Kerékpár Szaküzlet és Szerviz, a Bringa Centrum, LocalBike, a FormaZona Sportközpont, a Leves’M Levesbár, és a Kerekgumi Kft.
Továbbá hagyományos támogatóink között tudhatjuk a Hetényi Pincészetet, és Baranyiné Balog Tündét, akik jóvoltából egyrészt finom borokból, másrészt nem kevésbé finom házi tejtermékekből, sajtokból álló csomag áll össze a részünkre.
Magánfelajánlóként pedig Foktiné Erzsike felajánlása, ajándékai is segítenek számunkra építeni a túraközösséget.
Részletek: http://kerekparosklub.kecskemeten.hu/node/244

Négyszernégy-akció:
Aki érvényes Magyar Kerékpárosklub tagsági igazolvánnyal rendelkezik, vagy a túrasorozat ideje alatt lép be az MK-ba (http://kerekparosklub.hu/miert-jo-mk-tagnak-lenni), növeli az esélyeit, hiszen a nevét !!!!!!444négyszer dobjuk bele a szerencsehozó sisakunkba. Mintha többször is letekerte volna velünk a kötelező négy túráját:)

Egyéb tudnivalók: A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Az egyesülettől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető!
A túravezetőnél történő jelentkezéssel mindenki elismeri, hogy a túrára felkészült, mind ő, mind a kerékpárja a részvételre alkalmas állapotban van, és nincs tudomása olyan betegségről, mely a túrán való részvételét akadályozná.
Mindenki köteles betartani a közúti közlekedés szabályait!
A résztvevők beleegyeznek, hogy a túrán készült fotók, videofelvételek, külön jóváhagyásuk nélkül felhasználásra kerülhetnek a túrákkal kapcsolatban; a honlapon való megjelenésükért díjazás semmilyen címen nem illeti meg őket.

Naprakész információkért csatlakozz facebook csoportunkhoz:
https://www.facebook.com/kecskemeti.kerekparosok

Szép időt kívánva mindenkit szeretettel vár: Zsolnai Ferenc és Hársch Ferenc, túravezetők

Írás tipus: